fbpx

ven√§j√§ markkinointi 4 SYYT√Ą, MIKSI SUOMALAISEN VERKKOKAUPPIAAN PIT√ĄISI PANOSTAA VEN√ĄJ√ĄN VERKKOKAUPPAAN verkkokauppaa ven√§j√§ll√§:

ūüí° 4 SYYT√Ą, MIKSI SUOMALAISEN VERKKOKAUPPIAAN PIT√ĄISI PANOSTAA VEN√ĄJ√ĄN VERKKOKAUPPAAN VUONNA 2020

Oletko miettinyt, voisitko myydä verkkokauppasi tuotteita Venäjälle? Ota vinkkimme haltuun ja ylläty kuinka helppoa se voi olla!

Verkkokaupan loistavat kasvuodotukset

Venäjän verkkokauppamarkkina kasvaa aivan hurjaa tahtia: Vuoden 2019 ensimmäisen puoliskon myynti kasvoi viime vuoteen verrattuna 26% ja yksittäisten ostojen määrä 44%. Verkkokaupamarkkinoiden liikevaihto Venäjällä on kuitenkin vielä pientä suhteessa kivijalkamyynteihin, sillä se vastaa vain noin 4,5% koko vähittäiskaupan liikevaihdosta (vrt. n. 9-10% USA:ssa). Käytännössä tämä tarkoittaa, että kasvavan verkkokauppamarkkinan potentiaalia ei Venäjällä olla vielä ymmärretty, vaan 95,5% myynneistä tapahtuu silti kivijalkakaupoissa.  Liikepankki Morgan Stanley:n mukaan verkkokauppa vastaisi jo yli 8% vähittäiskaupasta vuonna 2021 ja sen arvo voisi olla n. 53 miljardia USD vuonna 2023 (Vuoden 2018 liikevaihto oli noin 25,3 miljardia USD). Vuonna 2018 verkkokauppa kasvoi räjähdysmäiset 59%.

Suomessa kasvuodotukset ovat maltillisemmat ja Paytrail:in julkaiseman tutkimuksen mukaan verkkokauppojen liikevaihto kasvaa vuonna 2019 noin 11%, euromääräisesti 1,6 miljardia euroa (Vuoden 2019 liikevaihtoennuste on 13,8 miljardia euroa). Suomen lukujen voidaan kuitenkin olettaa hieman hidastuvan tulevaisuudessa (verrattuna Venäjään) sillä Suomi on Venäjää huomattavasti kehittyneempi markkina ja internet tavoittaa 89% suomalaisista (vrt. Venäjä 75%).

Suomen loistava maantieteellinen sijainti

Suomen ja Ven√§j√§n yhteinen raja on yli 1300 kilometri√§ ja Helsingist√§ Pietariin noin 400 kilometri√§. Vuonna 2017 ven√§l√§iset tekiv√§t¬†3,1 miljoonaa matkaa Suomeen ja 80% matkustajista tuli Pietarin ja Leningradin l√§√§nin alueelta. N√§m√§ potentiaaliset asiakkaat tuntevat hyvin suomalaiset br√§ndit ja osin siksi he k√§yttiv√§tkin¬†549 miljoonaa euroa ostoksiin vuonna 2017. Suomalaisille verkkokauppiaille t√§m√§ on lottovoitto, sill√§ Ven√§j√§ll√§ pidet√§√§n Suomessa myyt√§vi√§ tuotteita ven√§l√§isi√§ laadukkaampina ja turvallisempina. My√∂s isommat br√§ndit ovat jo tuttuja monille Ven√§l√§isille, joten tunnettuja suomalaisia br√§ndej√§ myyvien verkkokauppiaiden ei tarvitse ‚Äúkouluttaa‚ÄĚ ven√§l√§isi√§ asiakkaita tuotteistaan.

venäjä kauppa

Suomen loistava sijainti tarjoaa myös enemmän logistisia ratkaisuja: kansainvälisen door-to-door-kuljetuksen sijaan voit toimittaa tuotteen asiakkaan haluamaan osoitteeseen Suomessa (hotellit, tuttavat, noutopisteet), tai he voivat noutaa tuotteen kivijalkakaupastasi. Esimerkiksi Global Bluen kautta voit myydä myös Suomen sisäisen paketin tax free-kauppana, jos asiakas on siihen oikeutettu. Tämä kannattaa pitää mielessä, mikäli yrityksesi on Global Bluen asiakas.

Venäjän verkkokauppamarkkinoille ei ole mahdotonta päästä

Monella asiakkaallamme on se käsitys, että pääsy Venäjän verkkokauppamarkkinoille olisi todella kallista ja työlästä. Käsitysten mukaan pitää perustaa yritys Venäjälle, löytää jakeluverkosto ja yhteistyökumppanit Venäjältä, sekä taistella surullisen kuuluisaa venäläistä byrokratiaa vastaan päivittäin. B2B-kaupassa näin onkin, mutta D2C-kaupassa (myynti suoraan kuluttajalle) pätevät hieman eri säännöt:

  • Et tarvitse kauppasopimusta tai tuontisertifiointia
  • Ostot ovat vero- ja tullivapaita 200‚ā¨/tilaus asti. 200‚ā¨ yli menev√§st√§ osuudesta perit√§√§n 15% vero
  • Sinun ei tarvitse perustaa yrityst√§ Ven√§j√§lle
  • Pakotteilla ei ole merkityst√§ kuluttajakauppaan

Vero- ja tullivapaus vaikuttaa myös tuotteiden hintaan ja joissakin tuotekategorioissa suomalaiset verkkokaupat voivatkin taistella uniikin valikoiman ja suomalaisen laadun sijaan myös hinnalla. Jos suomalainen yritys myisi tuotteitaan venäläisen tytäryhtiönkautta Venäjän sisällä, tulisi heidän maksaa jokaisen tuotteen tuonnista 0-18% tullimaksua ja 20% arvolisäveroa. Tämän lisäksi yrityksen pitäisi huolehtia tuotteiden varastoinnista ja logistiikasta tai maksaa siitä yhteistyökumppanill (esimerkiksi Itellalle). Tästä syystä onkin lähes automaattisesti parempi aloittaa myynti Suomesta ja vasta volyymien kasvaessa miettiä venäläisen tytäryhtiön perustamista.

Ven√§j√§n verkkokauppamarkkinoille p√§√§syss√§ on hyv√§ huomioida kuitenkin my√∂s seuraavia haasteita. Ven√§l√§iset ovat tottuneet nopeisiin toimituksiin ja suurimmissa ven√§l√§isiss√§ kaupungeissa monet verkko-ostokset toimitetaankin jo samana tai seuraavana p√§iv√§n√§. Suomesta l√§hett√§ess√§ t√§m√§ on l√§hes mahdotonta ja Postin tarjoaman EMS-paketin toimitusaika Moskovaan ja Pietariin on noin 2-4 p√§iv√§√§ ja muualle Ven√§j√§lle noin 4-8 p√§iv√§√§. My√∂s kuljetuskustannukset ovat korkeita ja ne on syyt√§ ottaa huomioon tuotevalikoimaa mietitt√§ess√§. Toisin sanoen, ‚Äúmuutaman euron‚ÄĚ tuotteita Ven√§j√§lle on turha l√§hett√§√§.

Toinen haaste liittyy myyntikanaviin: missä myydä, missä mainostaa ja millä kielellä? Venäjällä voit myydä joko oman verkkokaupan tai venäläisen verkkokauppa-alustan kautta (Lue kevyesti Venäjän markkinoille-mallistamme). Markkinapaikoille liityttäessä ja niitä käytettäessä tarvitset myös venäjänkielisen henkilön, sillä suurin osa rekisteröinti -ja hallintapaneelisivuista on vain venäjäksi.

Venäläisille myytäessä pitää ottaa huomioon myös lokalisointi: Venäjän laki määrää, että tuotetietojen tulee olla venäjän kielellä ja tutkimuksemme mukaan venäläiset suosivat myös omia paikallisia maksutapojaan (Yandex Money, QIWI wallet). Siksi suosittelemme aloittamaan verkkokaupan venäläisen verkkokauppa-alustan kautta. Suosittelemme tätä varsinkin, jos tuotteitasi ei ole aikaisemmin Venäjältä tilattu. Kysynnän kasvaessa voit kääntää verkkokauppasi myös venäjän kielelle. Kuitenkin, jos sinulla on jo kivijalkakauppa Suomessa ja venäläisiä asiakkaita, suosittelemme erityisesti verkkokaupan kääntämistä venäjän kielelle. Tämä mahdollistaa asiakasnoudot sekä tax free-pakettien lähettämisen Suomen sisällä. Vuonna 2015 julkaistun uutisen mukaan vain 10% venäläisistä puhuu edes hieman englantia. Lokalisointi on siis todella tärkeää.

Crossborder-verkkokauppa kukoistaa

Vaikka markkinoille pääsy onkin suhteellisen helppoa, ulkomaisia toimijoita on vielä suhteellisen vähän ja ne tulevat lähinnä Kiinasta (AliExpress, JD.com). Vuonna 2018 Crossborder-verkkokauppa vastasi noin 34,7% koko verkkokaupan markkinaosuudesta. Pakettien lähetysmääriä katsottaessa kasvua vuoteen 2017 verrattuna oli 30,1%. Kiinan osuus tästä oli venäläisen verkkokauppiaiden yhdistyksen mukaan 92% ja EU-maiden vain 3%. Kiinalaiset ovatkin tajunneet Euroopan suurimman verkkokauppamarkkinan mahdollisuudet ja monet meillekkin tutut kiinalaiset verkkokaupat ovat käännetty Venäjäksi ja monilla kauppiailla onkin tuotekuvaukset englannin lisäksi myös venäjäksi.

venäjä verkkokauppa

Mitä venäläiset ostavat ulkomaisista verkkokaupoista?

Venäläisen Yandexin maksuvälitysosaston operatiivisen johtajan mukaan venäläiset etsivät crossborder-verkkokaupoista nykyään erityisesti laadukkaampia tuotteita:

 

…Earlier Russian buyers were keen on making low-price and affordable goods orders from abroad. But now, more and more high-quality and luxury goods retailers are experiencing interest from Russian consumers.

Oksana Korobkina, COO, Yandex.Money

Jos koet, että yrityksesi tuotteilla saattaisi olla kysyntää Venäjällä, ole rohkeasti yhteydessä meihin! Meillä on asiantuntemusta Venäjän verkkokaupasta ja voimme auttaa verkkokauppaasi kansainvälisessä kasvussa! Saman katon alta saat myös mainospalvelut venäjänkielisille asiakkaille. Voit myös jättää yhteystietosi myös alla olevalla lomakkeella niin palaamme asiaan seuraavana arkipäivänä:

 

Related Posts