fbpx

5 Tapaa onnistuneeseen Instagram-markkinointiin

INSTAGRAM – MIKÄ SE ON?

Kyseessä on siis Facebookin alla toimiva kuviin (ja nykyään myös videoihin) perustuva sosiaalisen median alusta, joka on perustettu vuonna 2010. Palvelussa käyttäjät jakavat kuvia ja videoita, joita muut voivat käydä kommentoimassa ja tykkäämässä. Tämän lisäksi käyttäjät voivat jakaa “storyja”, jotka näkyvät heidän seuraajilleen 24 tunnin ajan, tai ladata pidempiä videoita sovelluksen IGTV-osioon. Instagram on upea työkalu palvelujen tai tuotteiden markkinointiin. Silti monet yritykset loistavat poissaolollaan Instagramista tai eivät tiedä mitä tehdä.

ONKO INSTAGRAM SOSIAALISEN MEDIAN UUSI SUPERTÄHTI?

Facebookin suosion laskiessa (esimerkiksi Suomessa Facebookin käyttäjämäärä väheni 3,1 miljoonasta aktiivisesta käyttäjästä 2,8 miljoonaan vuonna 2018) on Instagram nostanut suosiotaan niin maailmalla kuin Suomessakin. Vuonna 2018 Instagram reportoi omia käyttäjämääriään seuraavasti:

instagram-markkinointi

Myös Suomessa Instagramin suosio on siis selvässä kasvussa ja sosiaalisen median käyttäjämäärien asiantuntija Harto Pönkä kertoo Me Naisten haastattelussa seuraavaa: “Lukujen perusteella Instagramin käyttäjämäärä on kasvanut Suomessa kuusi prosenttiyksikköä vuodessa: nyt 42 prosenttia 15-74-vuotiaista suomalaisista käyttää Instagramia, kun vuonna 2017 lukema oli 36 prosenttia”. Eli kasvu on ollut erittäin nopeaa. Suurimpia syitä kasvuun ovat olleet varmasti Facebookin mainosmäärien kasvu sekä jatkuvat kohut, mutta myös Instagram on lisännyt omaa suosiotaan erinomaisilla päivityksillä. Näistä päivityksistä ehkäpä tärkein oli “stories”-toiminnon lisääminen, joka toi monia Snapchatin käyttäjiä takaisin Instagramin pariin.

Mutta miten sinä voisit onnistua Instagramissa?

SISÄLTÖ

Sisältö on Instagramissa kaiken A ja O. Jos yrityksesi sisältö ei ole kunnossa, ei kukaan tykkää tai kommentoi kuviasi. Jos kuviasi ei tykätä tai kommentoida, näkyvät ne myös pienemmälle yleisölle, sillä Instagram “arvostaa” paljon tykätyt ja erityisesti kommentoidut postaukset korkeammalle käyttäjän syötteessä. Keskivertona vuorovaikutusprosenttina alle 1000 seuraajan profiileissa pidetään 8% (Lähde: Influencer marketing hub) ja alle 5000 seuraajan profiileissa noin 5,7%. Eli jos yritykselläsi on tuhat seuraajaa, voit ajatella luovasi kiinnostavaa sisältöä, mikäli saat kuvaasi yli 80 tykkäystä tai kommenttia. Kannattaa myös seurata usean julkaisun vuorovaikutusten keskiarvoa, sillä vuorovaikutukseen vaikuttavat myös viikonpäivä, kellonaika, mitä hashtageja on käytetty sekä monet muut pienet osatekijät.

Sisältöä julkaistessasi kannattaa miettiä, mikä mielestäsi olisi mielenkiintoista sisältöä esimerkiksi kilpailijalta? Esimerkiksi ravintoloille selkeästi tärkeimmät ja kiinnostavimmat sisällöt ovat kuvat annoksista, miljööstä sekä tapahtumista. Hyvillä kuvilla voit jo “kutsua” asiakkaan ravintolaasi. Kuntosalilla nämä sisällöt voisivat olla kuvia laitteista, mutta myös treenaamiseen liittyvät sisältöt: miten teen liikkeen oikein, miten syödä oikein jne. B2B-puolella hyvänä sisältönä voidaan pitää yrityksen osaamisen, tuotteiden sekä yrityskulttuurin esittelyä. Monelle B2B-yritykselle Instagram onkin kanava, josta yritetään löytää laadukkaita työnhakijoita tuotteiden markkinoimisen sijaan. Yksi tapa B2B-yrityksille on luoda myös tietoa sisältäviä postauksia:

instagram-vinkki

Olen myös oman kokemukseni kautta huomannut, ettei mainoksia varten tehdyt kuvat saa yhtä paljon tykkäyksiä kuin “aidot”, tai asiakkaiden ottamat kuvat. Kannattaa myös hyödyntää asiakkaiden tuottamaa materiaalia, sillä se luo niin sanottua “social proofia” eli sosiaalista hyväksyntää. Tutkimusten mukaan sosiaalinen hyväksyntä alentaa uuden asiakkaan kynnystä kokeilla yrityksen tuotetta/palvelua. Sosiaalinen hyväksyntä alentaa siis kynnystä kokeilla yrityksen tuotetta/palvelua, koska joku toinen henkilö on jo todennut sen hyväksi. Muista kuitenkin aina kysyä lupa asiakkaan kuvien tai videoiden käyttöön!

Sisältöä mietittäessä pitää muistaa myös jatkuvuus. Hyvä määrä julkaisuja viikossa on tutkimuksien mukaan 5-7. Monella yrittäjällä ei kuitenkaan ole aikaa päivittää Instagramia joka päivä, joten 3-5 julkaisua viikossa on jo hyvä.

HASH- JA GEOTAGIT

Jos haluat hankkia sivullesi uusia seuraajia, kannattaa sinun käyttää hash-ja geotagejä. Hashtag tarkoittaa suomen kielellä aihetunnistetta. Instagramissa käyttäjät törmäävät useimmin kuvan/videon saatetekstin päätteeksi ja ne näyttävät tältä (risuaidalla alkavat):

Hashtageillä pyritään siis kertomaan Instagramille, mistä kuva kertoo. Hashtagejä käyttämällä ihmiset jotka eivät ole seuraajiasi, pystyvät löytämään sisältösi.

Saman asian tekee myös geotagi: aiheen sijaan se ilmaisee, missä kuva/video on otettu. Näin ihmiset, jotka ovat kiinnostuneita vain Helsingissä kuvatusta sisällöstä, voivat löytää sinut. Geotagi lisätään kuvan viimeisessä lisäysvaiheessa kohdasta “Lisää sijainti”. Suosittelen käyttämään geotageissa laajoja sijainteja, esimerkiksi Vantaalla ilmoittaisin kuvan geotagiksi Vantaan kaupunginosan tai yrityksen toimipaikan sijaan.

Hyviä hashtag-ideoita löydät esimerkiksi kilpailijoilta, sekä käyttämällä Instagramin hae-työkalua. Sen avulla voit etsiä alaasi liittyviä hashtageja. Tietyllä hashtagilla julkaistun sisällön lisäksi näet minkälainen sisältö on suosituinta, sekä muita aiheeseen liittyviä hashtageja:

Suosittelen valitsemaan yrityksellesi 3-5 relevanttia hashtagia, sekä etsimään loput yritykselle sopivat hashtagit hae-työkalua käyttämällä. Ideaali määrä hashtageja on Bufferin tutkimuksen mukaan yli 10 kappaletta. Alle 11 hashtagin käyttö nimittäin vähensi selkeästi tykkäysten ja kommenttien määrää. Jos aiot käyttää useaa hashtagia, suosittelen laittamaan niistä tärkeimmät kuvauksen sisään (max 4kpl) ja kommentoimaan loput perään heti kuvan julkaisun jälkeen. Näin saat mahdutettua kuvaan enemmän hashtageja ilman, että se näyttää liian “mainosmaiselta”.

VUOROVAIKUTUS

Tämä kuulostaa varsin yksinkertaiselta; ja sitä se myös onkin. Silti moni yritys päätyy vain julkaisemaan sisältöä Instagramissa, mutta ei olemaan vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa. Kommentteihin ja viesteihin on aina tärkeää vastata, sekä käydä myös välillä tykkäämässä tai kommentoimassa seuraajiesi kuvia. Mitä enemmän seuraajasi ja sinä olette vuorovaikutuksessa, sitä ylemmäs Instagramin algoritmi arvostaa julkaisusi, ja sitä useammalle henkilölle julkaisusi näkyvät. Hyvä tapa saada lisää kommentteja julkaisuusi, on keksiä kuvauksiin mielenkiintoisia kysymyksiä seuraajillesi.

Vuorovaikutuksen avulla pystyt myös löytämään uusia seuraajia: Markkinointiguru Neil Patelin tekemän tutkimuksen mukaan tykkäämällä itse sadasta kuvasta, hän sai omiin kuviinsa keskimäärin 21.7 tykkäystä sekä tililleen 6.1 uutta seuraajaa. Jos haluat parantaa tuloksia entisestään, suosittelen etsimään hashtagien ja geotagien avulla jo sisällöstäsi mahdollisesti kiinnostuneita ihmisiä, ja tykätä heidän kuvistaan. Digimarkkinoijalle hyviä hashtageja olisivat esimerkiksi #yrittäjä tai #yrittäjyys tai paikalliset geotagit, esimerkiksi Vantaa. 

JULKAISUJEN AIKATAULU

Internet on pullollaan tutkimuksia, joissa on analysoitu parasta aikaa tehdä julkaisu. Tutkimustulosten ero on kuin yöllä ja päivällä, mutta ainakin yksi todetuista tekijöistä on, että paras julkaisuajankohta riippuu yrityksen toimialasta. Hyvä blogikirjoitus aiheiseen löytyy Hootsuiten blogista, joka käsittelee parasta aikaa julkaista Instagramissa toimialan huomioon ottaen.

Toinen, hieman työläämpi tapa, on selvittää Instagramin kävijätiedoista milloin seuraajasi ovat aktiivisimmillaan. Tämä onnistuu älylaitteella seuraavasti (vain mikäli sinulla on yli 100 seuraajaa): mene omaan yritysprofiiliin -> klikkaa oikeassa yläkulmassa olevaa kolmea vaakasuoraa viivaa -> klikkaa kävijätietoja -> mene kohderyhmä-osioon -> scrollaa alas seuraajat-osioon. Seuraajat osioista näet viikonpäivittäin kellonajat, jolloin seuraajasi ovat aktiivisia Instagramissa sekä sen, kuinka pitkään he keskimäärin viettävät aikaa Instagramissa jokaisena viikonpäivänä. Näiden tietojen avulla saat osviittaa siitä, milloin sinun kannattaisi julkaista.

INSTAGRAMIN STORIES (TARINAT)-TOIMINNON KÄYTTÖ

Instagramin Stories-toiminto on erittäin tehokas tapa saada sivullesi sekä mainosviestellesi lisää näkyvyyttä. Lisäksi ne ovat erityisen tehokkaita Instagram-mainonnassa. Stories on siis instagramin toiminto, jolla voit jakaa tekstiä, kuvia, videota sekä livevideota seuraajillesi. Toisin kuin tavalliset Instagram-julkaisut, näkyvät ne käyttäjälle Instagramin etusivun ylärivillä (älylaitteilla) ja ne katoavat automaattisesti 24 tunnin kuluttua julkaisusta. Moni käyttäjä seuraakin aktiivisesti Instagram-tarinoita ja ne ovat oiva tapa muistuttaa asiakkaita esimerkiksi tarjouskampanjoista sekä tulevista tapahtumista. Ne myös ovat hieman epävirallisempia kuin syötteeseen lisättävät julkaisut, joten voit jakaa myös hieman rennompaa sisältöä tarinoihisi. 

Tarinoissa toimii omien kokemusteni mukaan parhaiten video ja tarjouksiin tai kilpailuihin liittyvät kuvat. Hyviä videoideoita ovat esimerkiksi työpäivän esittely lyhyissä videopätkissä, kurkistukset “pinnan alle” sekä esittelyvideot.

Jos tarvitset apua yrityksesi Instagram-markkinoinnissa, ole yhteydessä meihin ja lue miten voimme auttaa yritystäsi.

Related Posts