fbpx

Miten koronavirus vaikuttaa? verkkokauppaa venäjällä:

EDIT: 26.3.: Moskovassa ja monissa muissa Venäjän suurissa kaupungeissa tai lääneissä suljetaan kaikki liikkeet ja palvelut (poislukien apteekit sekä ruokakaupat). Suunniteltu aikaväli Moskovassa on 28.3.-5.4.2020. Pakettikuljetukset toimitetaan kuitenkin normaalisti kotiin ja tietojemme mukaan myös postitoimistot pysyvät toistaiseksi auki. Venäjän Posti on tarjoaa mahdollisuuden alle 2,5 kilogramman pakettien kotiintoimituksille poikkeustilanteesta johtuen. Postin tavoitteena on myös nostaa kilorajoitus 31 kilogrammaan 8.4.2020 lähtien.

Tämän artikkelin kirjoitushetkellä Venäjällä todettiin juuri ensimmäinen koronaviruksesta johtuva kuolema. Koska tiedot elävät jatkuvasti, pyrimme päivittämään tietoja aina tilanteen muuttuessa.

Vaikka Kiinassa tilanne alkaa joidenkin lähteiden mukaan jo helpottamaan, alkaa Suomessa sekä Venäjällä vasta valmistautuminen pahimpaan. Suomi ja Venäjä ovat molemmat jo sulkeneet rajansa matkustajaliikenteeltä, mutta ainakin toistaiseksi rahtiliikenne sujuu lähes normaalisti, joskin jonoja voi olla hieman tavallista enemmän. Molemmat maat ovat myös kehottaneet ihmisiä välttämään ylimääräistä liikkumista ja kieltäneet suuret kokoontumiset. Suomessa ihmiset ovat paniikinomaisesti ostaneet ruokavarastonsa täyteen pastaa ja riisiä, mutta myös kriiseihin tottuneet venäläiset marssivat marketteihin ostamaan vessapaperia sekä tattaripuuroa.

kulkevatko paketit venäjälle?

Toistaiseksi tavara kulkee Venäjälle normaalisti maiden välisen matkustajaliikenteen sulkemisesta huolimatta. Yhteistyökumppanimme Ruspostexpress ilmoittaa seuraavaa:

“Koronavirusepidemiasta huolimatta kaikki lähetys- ja logistiikkapalvelumme toimivat normaalisti. 

Monet saattavat olla huolissaan tarttumisriskistä paketin välityksellä. THL kertoo aiheesta seuraavasti: “Uusi koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole merkittävä. Koronavirukset ovat rakenteeltaan sellaisia, että ne eivät säily tartuttavina pinnoilla pitkään, etenkään vaihtelevissa lämpötiloissa.” – THL

Jos jokin kysymys askarruttaa ja tarvitsette lisätietoja, ottakaa yhteyttä: sales@wcargo.eu

Pitäkää huolta itsestänne, terveydestänne ja toisistanne. “

-RuspostExpress

Myös Suomen Postin lähetyksien pitäisi kulkea Venäjälle normaalisti (ainakin Postin oman tiedotteen mukaan)

Mahdollisuudet suomalaisyrityksille

Postipakettien liikkuminen tuo uudenlaisen mahdollisuuden suomalaisyrityksille, jotka ovat jo pidempään myyneet tuotteita venäläisille turisteille ja “jälleenmyyjille”. Rajojen sulkeuduttua erityisesti Itä-Suomessa kaupan alalla toimivien yritysten tulisi miettiä palveluidensa uudelleenmuotoilua. Käytännössä tällä tarkoitetaan siis verkkoon siirtymistä tai laajempia panostuksia markkinointiin ja verkkokaupan kehittämiseen niin suomalaisia kuin venäläisiäkin asiakkaita silmälle pitäen. Aikaisemmin ahkerasti Suomessa ostoksilla käyneet venäläiset kanta-asiakkaat on mahdollista edelleen tavoittaa omalla verkkokaupalla, joskin jälleenmyyjät eivät voi välttää yli 200€ tilauksista menevää 15% veroa, joka maksetaan 200€ ylimenevältä osalta. Oman verkkokaupan lisäksi voi miettiä myös uusien myyntikanavien kartoittamista: esimerkiksi Ozon.ru-markkinapaikka (linkki vie blogikirjoitukseemme Ozon.ru-markkinapaikasta) on osoittautunut erinomaiseksi vaihtoehdoksi usealle asiakkaallemme oman lokalisoidun verkkokaupan sijaan.

Kasvanut verkkokauppaliikenne on aiheuttanut myös logistiikkapuolelle lisätarpeita. Markkinapaikka Amazon ilmoitti palkkaavansa 100 000 uutta työntekijää käsittelemään koronaviruksesta johtuvan kysynnän räjähdysmäisen kasvun aiheuttamaa työvoimapulaa logistiikkapuolellaan. Myös venäläisellä Ozon.ru-markkinapaikalla on nähtävissä tilausmäärien nopea kasvu: Ozon.ru on joutunut lopettamaan alle 1 000 ruplan tilausten käsittelyn väliaikaisesti. Myös seller-platformin puolella on ollut havaittavissa pientä hitautta muutamien viime päivien aikana.

“Suuri kysyntä! Selvitäksemme kasvaneesta kysynnästä, käsittelemme tilapäisesti vain yli 999 ruplan tilaukset”

Koronaviruksen lisäksi kysyntää on myös lisännyt Venäjällä tänä vuonna aikaisin alkanut kevät: Yandex Market (Venäjän suurin hintavertailusivusto) Analytics:n mukaan kysyntäpiikkejä on ollut nähtävissä erityisesti auton renkaissa ja urheilutuotteissa. Auton renkaiden osalta ollaan jo viime vuoden huhtikuun myyntilukemissa (Data 9.3.2020) ja trendi osoittaa edelleen kasvua. Joillain Venäjän alueilla ostomäärät ovat kasvaneet yli 1,5-kertaisesti.

Urheilutuotteista suurinta kasvua oli potkulaudoissa (myyntimäärät 2,7-kertaistuneet viime vuoden samaan ajankohtaan verrattuna), polkupyörissä (1,5-kertainen myyntimäärä viime vuoteen verrattuna) sekä rullaluistimissa (tilausmäärät 1,5-kertaistuneet ja kasvu viime vuoteen kaksinkertainen).

Polkupyörien myyntimäärät Yandex Marketin kautta. Myynti 9. maaliskuuta oli jo vuoden 2019 huhtikuun alun tasolla. Lähde: cossa.ru

Verkkokaupan osalta Venäjä on myös suuressa murroksessa: useampien lähteiden mukaan vasta noin 5% Venäjän vähittäiskaupasta käydään verkossa kivijalkaan verrattuna. Vastaava luku USA:ssa on tällä hetkellä 12%. Verkkokaupan potentiaali on kuitenkin jo havaittu, sillä vuonna 2018 myynti verkossa kasvoi räjähdysmäiset 59%.  Liikepankki Morgan Stanley:n ennustusten mukaan verkkokauppa vastaisi jo yli 8% vähittäiskaupasta vuonna 2021 ja sen arvo voisi olla n. 53 miljardia USD vuonna 2023 (Vuoden 2018 liikevaihto oli noin 25,3 miljardia USD).

Voit lukea Venäjän verkkokaupan mahdollisuuksista lisää täältä.

Venäjän verkkokauppaan liittyvät uhat

Verkkokauppa Venäjällä ei kuitenkaan aina ole vain ruusuilla tanssimista. Tällä hetkellä Koronavirusta vakavamman uhan Venäjän taloudelle ja kansainväliselle kaupalle aiheuttaa öljysota Venäjän ja Saudi-Arabian välillä. Sen johdosta ruplan kurssi on laskenut noin 1€=70rub tämänhetkiseen 1€=85rub.

Euron ja ruplan välinen kurssi kuukauden aikavälillä. Lähde: Bloomberg.

Tästä johtuen tavallisen venäläisen palkansaajan euromääräinen ostovoima on vähentynyt noin 20% muutamassa viikossa. Tuontituotteiden hinta ei taas ole kaikissa tuotekategorioissa noussut samassa suhteessa, joten aikaisemmin ulkomailta ostettaessa halvemmaksi tulleet tuotteet saattavat nyt olla samanhintaisia tai jopa edullisempia Venäjällä. Tilanne tulee kuitenkin tasoittumaan muutamien viikkojen kuluessa, sillä ostot Euroopasta tehdään lähtökohtaisesti euromääräisinä. Alla esimerkki yhden asiakkaamme tuotteesta, jossa venäläisten myyjien hinta on jo muuttunut tämänhetkisen kurssin johdosta:

Esimerkkituotteen hinnanmuutokset viimeisen puolen vuoden aikana: hinta noussut helmikuusta maaliskuuhun hieman yli 15%. Lähde: Yandex Market

Toinen mahdollinen uhka on ulkomailta tulevien pakettien ankarampi verotus: tällä hetkellä kaikki alle 200€ ostot ulkomailta ovat verovapaita ja yli 200€ arvoisten tilausten osalta maksetaan 15%:n vero 200€:a ylittävältä osalta. Tämän vuoksi moni tuote on ulkomailta ostettaessa jopa huomattavasti halvempi kuin Venäjällä. Toistaiseksi en henkilökohtaisesti usko, että näemme muutoksia verotuksessa. Siitä pitävät huolen vaalit perustuslain muutoksesta (yksi muutoksista on olla rajaamatta presidentin valtakausien määrää) sekä myöhemmin tiedossa olevat presidentinvaalit. “Verottomuus” on yksi tapa lisää pitää kansa tyytyväisenä.

Venäjälle jo myyvien ja sinne myynnistä haikailevien yritysten ei siis tulisi olla huolissaan koronaviruksen vaikutuksista Venäjällä, ainakaan toistaiseksi. Rajojen sulkeminen antaa nyt oivan mahdollisuuden näille yrityksille kehittää omia prosessejaan ja miettiä, miten he voisivat jatkaa myyntiään Venäjälle matkustusrajoituksista huolimatta. Kannattaa myös muistaa, että omalla verkkokaupalla tai virtuaalimyymälällä markkinapaikalla sekä aktiivisella markkinoinnilla voi tavoittaa myös kokonaan uuden asiakaskunnan Venäjältä: Treesixtyn asiakkaat ovatkin löytäneet uusia asiakkaita ympäri Venäjää jopa Južno-Sahalinskista asti.

Treesixty on digitaaliseen markkinointiin sekä Venäjän verkkokauppaan erikoistunut suomalaisyritys. Autamme Pohjoismaisia yrityksiä laajentamaan verkkokauppaansa Venäjälle. Treesixty voi auttaa yritystäsi verkkokaupan lokalisoinnissa (käännökset, tuotekuvat, copywriting, maksutavat), pääsyssä sekä myynnissä Venäjän suurimmassa multicategory-markkinapaikassa sekä markkinoinnissa venäläiskuluttajille. Teemme lähes kaiken työn inhouse, joten pystymme tarjoamaan asiakkaillemme palvelua venäläisellä mentaliteetilla, mutta suomalaisella tehokkuudella ja asiantuntemuksella.

Related Posts