fbpx

Mikä ozon.ru? verkkokauppaa venäjällä:

Verkkokauppaa Venäjällä: Ozon.ru

Verkkokaupan laajentaminen Venäjälle mielletään usein todella hankalaksi ja kalliiksi prosessiksi. Totuus on, että Venäjän verkkokauppamarkkinoille voi parhaassa tapauksessa päästä jo alle viikossa ja todella kilpailukykyisin kustannuksin. Blogini tarkoituksena on selventää Venäjän verkkokauppaan liittyviä “myyttejä” ja kertoa omia (ja asiakkaideni) kokemuksia Venäjän verkkokaupasta. Tässä kirjoituksessa käsittelen yhtä lähestymistapaa Venäjän verkkokauppamarkkinoille: myyntiä Venäjän markkinapaikoilla. Verkkokaupan mahdollisuuksista Venäjällä voit lukea lisää edellisestä kirjoituksestani: 💡 4 syytä, miksi suomalaisen verkkokauppiaan pitäisi panostaa Venäjän verkkokauppaan vuonna 2020.

 

Markkinapaikat venäjällä

Venäläiset markkinapaikat ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina ja kasvaneet useita kymmeniä tai jopa satoja prosentteja vuodessa. Markkinapaikoista suomalaisittain kiinnostavimmat ovat Ozon.ru (kasvua 2018 73%, liikevaihto 2019 n. 1 mrd USD) sekä Wildberries.ru (kasvua 2018 74%, liikevaihto 2018 n. 1774 mrd USD) sillä he ovat jo avanneet (tai avaamassa) markkinapaikkaansa crossborder-verkkokaupalle. Muita suuria toimijoita ovat esimerkiksi Alibaba (Aliexpress/Tmall), jolla on myös oma fullfillment center Venäjällä sekä nopeasti kasvava elektroniikan markkinapaikka goods.ru, joka on Venäjän suurimman kuluttajaelektroniikkaketjun M.videon perustama ja ylläpitämä. Alla lista 32:stä nopeiten kasvavasta venäläisestä verkkokaupasta:

 

Venäläisen Data Insightin mukaan markkinapaikkojen osuus koko Venäjän verkkokauppamarkkinasta on noin 60%, joten verkkokauppa Venäjällä on tehokasta aloittaa markkinapaikkojen kautta.

Mikä ozon.ru?

Ozon.ru on vuonna 1998 perustettu venäläinen verkkomarkkinapaikka. Monet pitävät Ozonia “Venäjän Amazonina” ja muistuttaakin toimintamalliltaan monella tapaa”isoveljeään”. Alun perin se aloitti toimintansa myymällä kirjoja sekä CD- ja DVD-levyjä, mutta on kasvanut yhdeksi Venäjän suurimmista verkkokaupoista ja laajentanut toimintojaan myös matkatoimistopalveluihin, ruokatuotteiden verkkokauppaan sekä logistiikkaan. Ozonilla on myös Venäjän suurin pakettiautomaattien verkosto sekä “same day delivery” useassa Venäjän suurkaupungissa. Ozon on myös Venäjän ainoa suuri multicategory-markkinapaikka: Venäjän suurin verkkokauppa ja markkinapaikka Wildberries.ru on keskittynyt vaatteisiin (70% myynnin osuudesta) ja todella nopeasti kasvava Goods.ru on keskittynyt vain elektroniikkaan.

 

Lähde: Ozonin edustajan PP-esitys joulukuussa 2019

Ozon sopii siis erinomaisesti monen eri kategorian tuotteiden myyntiin. Suosituimmat kategoriat ovat elektroniikka, lasten tarvikkeet ja kodin sisustukseen ja remointontiin liittyvät tuotteet. Omien ja asiakkaidemme kokemuksien mukaan ei ole yhtä kategoriaa, joka olisi muita parempi, vaan hyvällä tuotteella menestyy kategoriasta riippumatta. Ozonin mukaan noin joka kolmas venäläinen tekee ostoksia Ozonissa, joten se tarjoaa oivan mahdollisuuden saada tuotteesi näkyviin suurelle venäläisyleisölle.

 

Kevyesti venäjän markkinoille-malli

Asiakastapaamisissa saamme kuulla lähes aina saman mantran: “kyllä me haluaisimme sinne Venäjälle lähteä, mutta kun se on niin vaikeaa ja kallista”.  Yhteistyössä RusPostExpressin kanssa suunnittelemamme malli tarjoaa kansainvälistymisestä suunnitteleville yrityksille kustannuksiltaan maltillisen, mutta tehokkaan väylän päästä Venäjän kuluttajamarkkinoille ja tunnetuimmille markkinapaikoille. Mallimme on saanut erittäin positiivista palautetta asiakkailtamme sekä alan asiantuntijoilta, ja esimerkiksi Suomen Yrittäjien kansvälisten asioiden päällikkö oli todella vakuuttunut suunnittelemastamme mallista.

 

 

 

Voit lukea mallistamme ja Venäjän kaupan mahdollisuuksista lisää täältä.

Related Posts

Comments (2)

Hei, Saisinko lisää tietoa tuosta teidän Venäjän “kevytkaupasta” Ozonissa? Mitä palvelu maksaa ym.? Teettekö ensin jonkun analyysin, että sopivatko meidän tuotteemme kyseiselle markkinapaikalle ja mitä analyysi maksaa?

Hei Niina,

Kiitos viestistäsi. Vastasimmekin teille jo sähköpostitse.

Ystävällisin terveisin,

Mikael

Leave a comment